Besplatno oglašavanje poslova iz IT industrije

To post a job, login or create an account |  Post a Job

ETF SI (Softversko inženjerstvo) – budžet samo za deset kandidata!?

adminit
jun 27, 2011

Autor: Dragan Pleskonjic

Država Srbija je odlučila da će na smeru Softversko inženjerstvo na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu finansirati samo 10 (deset) studenata iz budžeta. Da li je to moguće!? A na aerodromu piše: „Srbija – zemlja nauke i tehnologije“, mnogima su usta puna priče na temu razvoja visoke tehnologije. Nekako mi te dve stvari nisu baš u skladu jedna sa drugom.Konkretne akcije i potezi, kao što je ovaj sa kvotama upisa, govore drugačije.

Apelujem: povećajte upisne kvote za programere pod hitno, prijemni su od ponedeljka. Nema vremena da se čeka godinu dana. Oni koji se upišu sada, dolaze u firme za 4 godine i to u najboljem slučaju.

Srbija je jedna od zemalja koja bi mogla da bude među vodećim destinacijama za autsorsing ICT tehnologija u ovom delu sveta. Imamo veliku šansu da se poveća devizni priliv od ICT delatnosti. Takođe, potrebe za dobrim stručnjacima iz ICT oblasti su velike. Ovde bi se mogli, takođe, napraviti proizvodi koji bi mogli osvojiti svetska tržišta. Pišem ovo jer lično poznajem mnoge ljude i firme koji se ovim poslom uspešno bave, a i meni je to profesija. Ali…

Srbija je, primera radi, odlučila da iz budžeta finansira samo 10 (deset) studenata na smeru Softversko inženjerstvo. U isto vreme, iz budžeta finansira stotine onih koji neće imati šansu da se zaposle, bacajući tako novac u prazno. Pre nekog vremena smo radili analizu da bi utvrdili koliko obrazovni sistem Srbije „proizvede“ iole kvalitetnih IT inženjera i srodnih stručnjaka godišnje. Cifre su varirale od 350 do 700 u najoptimističnijim prognozama, računajući sve koji imaju srodno školovanje u odgovarajućem kvalitetu.

Debalans onog što naš obrazovni sistem „proizvodi“, što država finansira i onoga što privreda traži je ogroman. Da li će neko nekada da pita industriju šta joj treba, pa da to finansira i školuje? Ako se već školuje iz budžeta, da se dâ tamo gde je potrebno, a ne tamo gde će ljudi sedeti godinama na birou.

Deutsche Welle u svom izdanju na srpskom prenosi podatke da je samonikla srpska IT industrija izvezla proizvoda i usluga u vrednosti od 70 miliona evra u prošloj godini, što je je ranga izvoza malina. Kad bi država imala dobru strategiju u ovoj oblasti, iznos bi mogao biti nekoliko puta veći. Pročitajte tekst ovde.

Ako neko od odgovornih čita ovaj tekst, molim da još jednom hitno razmisli o sledećem predlogu.

Konkretan predlog: još ove nedelje povećajte budžetske kvote za upis na softversko inženjerstvo barem trostruko, kao i na slične smerove na drugim fakultetima. Verujte mi, to je za ovo društvo bolje nego mnoge druge stvari na koje se bacaju pare. Dragi nadležni, prijemni su od ponedeljka, apelujem na Vas da o povećanju kvota odlučite brzo.

Ostavite odgovor