Besplatno oglašavanje poslova iz IT industrije

To post a job, login or create an account |  Post a Job

Za posao programera i 10 prosečnih plata

adminit
avgust 15, 2011

Umesto osam sati na poslu u kancelariji, sa razvojem modernih tehnologija, plata i u Srbiji može da se zaradi radom od kuće.

Ovakav komfor u radu sebi mogu da priušte uglavnom programeri i veb-dizajneri, koji mesečno mogu da zarade i do 3.000 evra.

Prevodioci i anketari radom od kuće zarađuju dosta manje, oko 200 evra, pa većini ovi poslovi služe samo za dodatne prihode ili džeparac.

Mesečni prihodi programera ili veb-dizajnera kreću se od 300 do čak 3.000 evra, u zavisnosti od veličine projekta.

Tako recimo, za firmu koja ima nekih 15 artikala za prodaju, izrada sajta košta oko 1.000 evra. Rad od kuće, međutim nekada zna da oduzme mnogo više vremena od onih osam sati koje bi proveli na radnom mestu u nekoj kancelariji.

„Nekada se zbog kraćih rokova dešava da radiš i 15 sati dnevno 3-4 dana za redom, a nekada samo 3-4 sata jer nema više posla. Tako da to što ne sediš u kancelariji ne znači da nisi ceo dan u poslu“, objašnjava kako izgleda jedan radni dan kod kuće programer Ivan Aleksić.

Osim ako ne rade na nekim kapitalnim delima, prevodioci teško da mogu da zarade kao programeri. Marija V. međutim kaže da je to sasvim dovoljno za džeparac.

„Prevodim tekstove sa srpskog na engleski i obrnuto, a pišem i domaće zadatke iz engleskog jezika za osnovce, srednjoškolce i studente. Za dva meseca prevela sam oko tridesetak tekstova, za svaki sam dobila oko 500-600 dinara, pa vi računajte“, objašnjava ona.

Do dodatnih prihoda moguće je doći i učešćem u anketama koje organizuju marketiške agencije za ispitivanje tržišta i javnog mnjenja.

„Kod ovakvih angažovanja uglavnom se primenjuje bodovni sistem. Kada se sakupi određen broj bodova, učesnik može da dođe po novac. Po jednoj anketi, uglavnom može da se zaradi oko 200-300 dinara, što je u proseku oko 400 poena, kaže Lado Bašić iz GFK Beograd i dodaje da u bazi postoji trenutno oko 5.000 potencijalnih anketara.

Ostavite odgovor