Besplatno oglašavanje poslova iz IT industrije

To post a job, login or create an account |  Post a Job

Zanimanje budućnosti

adminit
avgust 3, 2011
Strukovni inženjer elektrotehnike i računara Vladan Glišović otkriva dobre i loše strane ove sve traženije i popularnije profesije.

Na pitanje šta je tvoje zanimanje, ti odgovaraš…
Najviše se zanimam „slaganjem sličica“. Ovo izgovaraju ljudi koji dizajn shvataju kao igru i zabavu, a ne kao ozbiljnu profesiju. Srećom, većina mojih saradnika i kolega zna koliko je vremena i rada potrebno da bi neko uopšte započeo takvu igru. Takođe sam svestan da se od predugog sedenja za računarom igramo i sa svojom dioptrijom i diskus hernijom, al’ to pokušavam da ublažim skoro svakodnevnom vožnjom bicikla.

Kakvo obrazovanje i koje veštine su potrebne da bi se dobro obavljao taj posao?
Završio sam Visoku školu strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije, smer Internet tehnologije, i po zanimanju sam strukovni inženjer elektrotehnike i računara. Međutim, većinu poslodavaca ne zanima mnogo stečeno obrazovanje, već prvenstveno radno iskustvo, kao i sposobnost rada u traženom programu ili programskom jeziku. Zbog zapetljanosti i brzine tehnološkog i softverskog razvoja, veština je na strani onoga ko uspe taj čvor brže da odveže. Moje trenutno radno mesto u kompaniji Alti, poznatoj po Win Win Computer Shopu, zahteva veštine snalažljivosti i brzog odlučivanja.

Da li je ovo zanimanje budućnosti?
Sigurno je da su grafički, a prvenstveno veb-dizajn zanimanja budućnosti. Ali ja bih najveći značaj dao 3D animacijama i animatorima. U poslednje vreme većina reklama velikih firmi u novinama i časopisima samo je segment reklamne animacije ili video-montaže koja se prikazuje na TV-u. Nju je osmislio dizajner, ali tehnički u delo ju je sproveo operater animacija.

Na šta si najponosniji u svom radu?

Najviše volim da pravim vizuelni identitet kompanije, odnosno logotipe. Činjenica da su i pored privatizacije Radio Čačka novi vlasnici odlučili da zadrže izgled logotipa koji sam redizajnirao gaji zrno ponosa. Pobedio sam na konkursu za rešenje zaštitnog identiteta kompanije Eurobit i još puno toga…

Dobre i loše strane tvog zanimanja?
Kod mene zasigurno važi da radim ono što volim. U dobru stranu mogu svrstati i činjenicu da me je profesija povezala s kvalitetnim ljudima i kolegama. Loša strana se ispolji većinom u situacijama kad treba uskladiti različite ukuse i potrebe.

Ostavite odgovor